FAQ

Door mee te doen maakt u onderzoek naar meertaligheid bij kinderen mogelijk. Op dit moment zijn er nog veel vragen onbeantwoord over hoe taalvaardigheid zich ontwikkelt bij kinderen. Om betrouwbare conclusies te trekken, zijn veel deelnemers nodig. We hopen dat we met de uitkomsten van ons onderzoek ouders, leerkrachten en beleidsmakers die te maken hebben met meertaligheid bij kinderen kunnen informeren.

Als dank voor hun deelname krijgen kinderen een klein cadeautje na afloop van het onderzoek. Ouders ontvangen een samenvatting van de resultaten als zij hierin geïnteresseerd zijn.

Ja, zeker! We zoeken ook eentalige Nederlandssprekende kinderen voor onze studies.

Alle taken lijken op spelletjes en vereisen dat uw kind op de een of andere manier reageert, bijvoorbeeld op wat er op een laptop wordt getoond. Over het algemeen vinden kinderen het leuk om aan dit soort onderzoek mee te doen. Mocht het gebeuren dat uw kind niet mee wil doen of met een testje wil stoppen, dan staken wij de afname.

Er wordt van ouders/verzorgers verwacht dat zij een informatiebrief lezen voorafgaand aan het onderzoek, zodat zij weten wat het onderzoek inhoudt. Voor de meeste studies wordt verder aan ouders gevraagd om een online vragenlijst in te vullen over de talen die thuis gesproken worden en de taalontwikkeling van hun kind.

Dit verschilt per studie. Meestal zal het testen tussen de 15 en 45 minuten duren. Als de kinderen erg jong zijn, dan zal het testen korter zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen niet moe worden of afgeleid raken.

We stellen alle hulp bij het vinden van nieuwe gezinnen die mee willen doen erg op prijs! U kunt uw eigen ervaring met deelname aan ons project delen en onze website met hen delen zodat ze meer kunnen lezen en zich kunnen aanmelden! Als ze vragen hebben, mogen ze altijd contact met ons opnemen.

De gegevens van uw kind zullen zo snel mogelijk worden geanonimiseerd. Dit betekent dat alle informatie die herleidbaar is tot uw kind (zoals de naam van uw kind, geboortedatum, woonplaats) verwijderd zal worden. De geanonimiseerde data zal gebruikt worden voor artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en presentaties op congressen.

Helaas kunt u vanwege de anonimisering van de data de gegevens van uw kind niet inzien. Het anonimiseren gebeurt om er zeker van te zijn dat de data veilig worden verwerkt. Wel kunt u na afloop van het onderzoek een kort verslag ontvangen met de belangrijkste resultaten van het onderzoek als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief.

Wilt u uw kind opgeven?